Feltörölték a Liverpollal a padlót Barcelonában
Szinte már a Bajnokok Ligája döntőjében érezheti magát a Barcelona, ugyanis az elődöntő első felvonásán, hazai pályán 3-0-ra verte a Liverpoolt.

Sokan előrehozott döntőként tekintettek a szerda esti Barcelona - Liverpool összecsapásra. Az iram szenzációs volt, amiben a Barcelona fölülmúlta ellenfelét és döntő jelentőségűnek bizonyult az a helyzetkihasználás, és az ő oldalukon futballozott egy bizonyos Lionel Messi.

0_barcelona-v-liverpool-uefa-champions-league-semi-final-first-leg_650.jpgFotó: The Mirror

Két rendkívül jó formában lévő csapat találkozott szerda este a Camp Nou-ban, ugyanis a Barcelona és a Liverpool is legutoljára januárban maradt alul tétmeccsen. Az angolok tavaly a döntőig meneteltek, ahol végül a Real Madriddal szemben gyengébbnek bizonyultak. A katalánok az elmúlt három BL-kiírásban csupán a negyeddöntőig jutottak el, de amikor legutoljára elődöntőt játszottak 2015-ben, végül a trófeát is felemelhették.

Percről-percre

Már az első 5 percben látni lehetett, hogy jó iramú mérkőzés lesz. Az első lehetőségek a hazaiak előtt adódtak, először Rakitic beadását vágta Matip oldalra, majd egy szögletet követően Alisson számította el magát, ezután Suarez fejelt az oldalhálóba.

A tempó, a sebesség színvonala folyamatosan az egekben, de emellett látható volt, hogy taktikailag rendkívül felkészült és fegyelmezett mindkét alakulat.

Az első kaput eltalált lövés a 15. percben érkezett Coutinho-tól, de Alisson-nak nem okozott gondot.

Az 20. percig csak Barcelona lehetőséget lehetett feljegyezni, viszont szembetűnő, hogy a Barca nem azt a megszökött labdajáratós focit játszotta, ezt a labdabirtoklási statisztika mutatja, hiszen az első 20 percben (majd az egész mérkőzés során) a Vörösök birtokolták többet a labdát.

A 23. percben láthatott először liverpooli lehetőséget a publikum, ekkor Mané cselezte be magát balról a 16-oson belülre, de gyenge lövését blokkolta Piqué.

Az első gólra a 26. percig kellett várni, Jordi Alba adott be balról a védelem mögé, Suarez vércseként csapott le a labdára, és becsúszva a kimozduló Allsson elől 5 méterről a kapuba juttatta a labdát 1-0

gettyimages-1146311367-1.jpgFotó: talksport.com

Ez volt a Barcelona történetének 500. gólja a BEK/BL színpadán. Érdekesség, hogy Suarez volt az is aki az 400. gólt szerezte még 4 éve a PSG ellen.

Nehezen ocsúdott fel a gól után a Pool, a találatot követő percekben hatalmas nyomás alá került kapujuk. Egy Suarez, Jordi Alba kényszerítő után Rakitic került volna lövőhelyzetbe, Matip szerelt az utolsó pillanatban.

A 34. percben egy váratlan húzásnak köszönhetően került hatalmas gólhelyzetbe Mané, Gomez ívelt egy labdát a védelem mögé, a szenegáli támadóval szemben már csak a kapus állt, de ő átvétel nélkül fölé lőtt. Ebben sokkal több volt.

Úgy tűnik felébredt a Liverpool, a 40. perc tájékán először Salah lövését kelett blokkolni a katalán védőknek, majd Milner lőtt 25-ről nem sokal mellé.

A félidő végéig kitartott a nagy rohanás, de komoly lehetőség már nem alakult ki az első játékrészben.

A fordulást követően nagy elánnal kezdett a Liverpool, ez pedig azt is eredményezte, hogy Ter Stegennek a mérkőzés során először játékba kellett avatkoznia, ráadásul rövid idő alatt többször: Milner két lövése között Salah életerős jobb alsó sarokba tartó próbálkozásánál is védett a német hálóőr.

A 2. félidő közepén a Vörösök enyhe fölényben játszottak, látszott, hogy semmiképpen nem akar gólt kapni a gránátvörös kék együttes, ezt pedig a második gól megszerzésének forszírozása sínylette meg.

Áttörés

A 75. percben a semmiből duplázta meg előnyét a Barcelona. Messi vezette rá a labdát a védelemre, átadása Sergi Roberto-t találta meg, aki Suareznek passzolt, ő a kapufát találta el, a kipattanót Lionel Messi pofozta a kapuba. 2-0 

Ezzel a Liverpoolt is kihúzhatja az argentin klasszis azon csapatok listájáról, akiknek még nem talált be. Messinek egyébként híresen jó a statisztikája az angol csapatok ellen.

Nem sokkal ezután Messi megadta a kegyelemdöfést is. 30 méterről egy szenzációs szabadrúgással szedte ki a pókot a jobb felső sarokból, ezzel eldöntvén a mérkőzést, és valószínűleg a párharcot is. 3-0

_106760222_messistrike_rex_650.jpgFotó: BBC

A nap száma a 600 volt, hiszen ezzel a hatalmas szabadrúgás góllal Messi a 600. találatát jegyezte a Barcelona színeiben. Bődületes szám

Utolsó esély

Igaz 3-0-ra égett a Liverpool Barcelonában, de egy idegenben lőtt góllal vissza jöhettek volna a párharcba. Erre a legnagyobb esélyük a 3. hazai gól után 2 perccel volt, amikor is szenzációs mozdulatsort mutatott be Roberto Firmino, amikor átvette a labdát közel a kapuhoz. Két védőt cselezett ki, így bőven volt helye lőni. A hazaiaktól három védő csúszott be önfeláldozóan a gólvonalon, és egyiküknek sikerült kirúgni a labdát. De az nem ment messzire és a szemből érkező Salah előtt volt az esély, hiszen a védők feküdtek, a kapus sehol, az egyiptomi idegei azonban nem voltak helyén. Döntő pillanatban nem bírta el a nyomást és közvetlen közelről jobbal a kapufát találta el. Pedig itt volt az esély, hogy visszajöjjenek a remények az Anfield Roadra.

A hosszabbításban már nagyon kitámadtak a vendégek. Mindenképp meg akarták szerezni az oly értékes idegenbeli találatot, ezáltal a védelem kinyílt és utat engedett a hazai kontráknak.

A 97. percben úgy tűnt, hogy ez végzetes lehet, hiszen egy liverpooli szöglet után Dembelé és Messi vitték végig a kontrát, melynek végén az argentin Dembelé elé tálalt a vendég 16-oson belül, de a francia szélső ritkán látott módon, nagyon borzalmasan találta el a labdát. Konkrétan felemelte a játékszert Alisson kezébe.

messi.pngMessi reakciója a kihagyott helyzetre


Ezután a játékvezető véget is vetett a találkozónak. A Barcelona magabiztos előnyből várja a jövő hét keddi összecsapást az Anfield Road-on, innen már nagyon nagy csodának kellene történnie, hogy a Liverpoolnak akár halvány esélye is legyen a visszavágón. Alátámasztja ezt az is, hogy Jürgen Klopp a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy ők ennél jobban nem tudnak futballozni. Márpedig odahaza ettől mindenképp több kell. Lionel Messi megint megvillantotta klasszisát, plusz a visszavágón az is a katalánok mellett szól, hogy mivel már bajnokok, nyugodtan pihentethetnek hétvégén, míg a Liverpool-ra egy rendkívül fontos mérkőzés vár Newcastle-ben.

Összességében engem a Barcelona sikere nem lepett meg, a különbség már annál inkább. Ebből a mérkőzésből, és a pihentetési lehetőségekből kiindulva, én Angliában is spanyol győzelmet várok. Hogy aztán a döntőben az Ajax vagy a Tottenham vár majd a katalánokra lényegében mindegy. Ez a csapat annyira egységes, és annyira uralta eddig az összes meccsét az idei BL-ben, hogy nem tudom elképzelni, hogy 2015 után ne ők nyerjék meg ismét a sorozatot.

- TZS -

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr2114798956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportpercek

Ezen a blogon főként labdarúgás lesz a téma, de azért találkozhattok majd más sportágakkal is. Elsősorban preview, és review tartalmak lesznek itt elérhetőek. Szeretném ha az emberek egyes sporteseményeket úgy kísérnének figyelemmel, hogy értik is, mi történik a pályán. A preview posztokban helyzetjelentésre, esélylatolgatásra számíthattok illusztrációkkal, videókkat kiegészítve, a review posztoknál pedig választ keresek az összecsapáson történtek miértjére.

Kategóriák

Friss topikok

süti beállítások módosítása