Az új FIFA 19 játékmódok megállnák a helyüket a valóságban?
Sokak számára meghökkentő kijelentést tett nemrégiben Jacques-Henri Eyraud, az Olympique Marseille klubelnöke.

Eyraud, aki 2016 októbere óta tölti be a klubelnöki pozíciót az Olympique Marseille-nél, a napokban egy konferencián beszélt arról, hogy a FIFA 19 nevű játékban az újonnan megjelent játékmódok közül többet is alkalmazna.

Részletesen a "Long range" és a "No rules" módokra tért ki, hogy ezeket akár azonnal be lehetne vezetni a futballpályákon. Előbbi lényege, hogy a 16-oson kívülről szerzett találatok kettő gólt érnek.

1200om_960px_650.jpgJacques-Henri Eyraud Fotó: AFP

Véleményem szerint ebben még akár lehet is valami, hiszen a távoli lövések ezáltal felértékelődnének, kevesebb lenne a céltalan passzolgatás a 16-os előterében, megnőne az átlövések száma, ezáltal sokkal izgalmasabbak lehetnének a mérkőzések.

Viszont a labdarúgásban hatalmas szerepe van a hagyományoknak, (bár a goal line technology és a VAR bevezetése nem épp erre utal) azért ilyesfajta drasztikus szabályváltozás hatalmas felháborodást váltana ki a tradíciók miatt. Míg a játéknak már nagyon kellett a gólvonal technológia és a videóbíró, hiszen már annyi pénz forog kockán egy-egy mérkőzésen, hogy létfontosságúak a jó játékvezetői döntések, addig egy ilyen "ettől majd lehet, hogy izgalmasabb lesz a játék" féle szabályváltozást nagyon nehéz lenne lenyomni a klubok és a szurkolók torkán.

Utóbbi, vagyis a "No rules" játékmód ahogy a nevében is áll annyit jelent, hogy nincsenek szabályok. Na nem törlődik minden szabály, hiszen gólt lehet szerezni, és ha az alap, vagy oldalvonalon kimegy a labda ugyanúgy van bedobás és szöglet, mint egy átlagos meccsen, továbbá kézzel sem lehet a labdához érni, viszont ezeken kívül a játékvezető nem fúj le semmilyen szabálytalanságot és les sincs. 

Na ennek viszont már semmi értelme nincs. Elképzelni nem tudom, hogy mik történnének a pályán, ha nem lenne szabálytalan szinte semmi sem. Az első 15 percben 4 embert kellene levinni törött lábbal, és tömegverekedés alakulna ki kb. minden meccsen. A les eltörlésével, pedig nagyjából megölnék a jelenlegi taktikai elemeket.

Hála az égnek, én nem látok esélyt se a közeli, se a távoli jövőben az ilyen, és ehhez hasonló ötletek megvalósulására. Mindenesetre az elgondolkodtató, hogy a francia bajnokság egyik élcsapatának elnöke teljesen komolyan gondolja ezt a kijelentését. Felmerülhet a kérdés, mi lesz a focival, ha ezek a nézetek esetleg ragadósak lesznek? Nem akarom megtudni.

- TZS -

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr314794202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportpercek

Ezen a blogon főként labdarúgás lesz a téma, de azért találkozhattok majd más sportágakkal is. Elsősorban preview, és review tartalmak lesznek itt elérhetőek. Szeretném ha az emberek egyes sporteseményeket úgy kísérnének figyelemmel, hogy értik is, mi történik a pályán. A preview posztokban helyzetjelentésre, esélylatolgatásra számíthattok illusztrációkkal, videókkat kiegészítve, a review posztoknál pedig választ keresek az összecsapáson történtek miértjére.

Kategóriák

Friss topikok

süti beállítások módosítása