Történelmi tettre készül a Barcelona a Liverpool ellen
Bármilyen meglepő, a Liverpool még soha nem kapott ki a katalán fővárosban.

Kétség sem fér hozzá, hogy ez a párosítás a BL döntőben is megállná a helyét. Mindkét együttes remek szezont fut, mégis teljesen más helyzetből vágnak neki a rendkívül izgalmasnak ígérkező összecsapásnak.



messi-van-dijk_650.jpgFotó: Evening Standard

Bajnokság

Miközben a Barcelona a hétvégén egy izzadtságszagú, 1-0-s Levante elleni sikerrel, története 26. bajnoki címét szerezte meg, hála a csereként beálló, zseniális formában futballozó Lionel Messi találatának, a Liverpool hatalmas csatában van a Premier League bajnoki ciméért, a Bajnokok Ligájából nagy meglepetésre kieső Manchester Cityvel.

 Klopp együttesének ugyan papíron könnyebb meccsei maradtak, de nem véletlenül tartják a Premier League-t a legkiegyenlítettebb bajnokságnak, itt bármi megtörténhet, nem mellesleg az égszinkék manchesteri gárda egyetlen ponttal megelőzi őket. Kérdés, hogy képesek lesznek-e megbirkózni a rájuk nehezedő hatalmas nyomással és a klub hírnevéhez méltó módon teljesíteni mindkét porondon, vagy ismét a végén úszik(csúszik) el a bajnoki cím.

Egymás elleni mérkőzések

Bármilyen meglepő, de eddig a Barcelona soha nem tudta legyőzni a Liverpool-t hazai pályán. Összesen négyszer találkozott a két együttes a Camp Nou-ban, ami eddig 1 döntetlen mellett 3 liverpooli sikert hozott. Emellett Lionel Messi is extra motivációval léphet pályára, hiszen ugyan nem találkoztak az utóbbi időben a Vörösökkel, de szembeötlő, hogy a Liverpool azon kevés top csapat egyike, akiknek hálóját még nem vette be az argentin zseni.

58380587_1217092191789450_6112683771624947712_n_650.pngLionel Messi angol csapatok ellen szerzett góljai

A két együttes legutóbb 2007-ben találkozott egymással tétmérkőzésen, akkor a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében kerültek össze. A két gárda azóta teljesen átalakult, az akkori liverpooli továbbjutásból messzemenő következtetéseket nem érdemes és nem is lehet levonni a mostani mérkőzésre levetítve. Az egyetlen játékos a 2 keretből, aki 12 évvel ezelőtt is pályára lépett, Lionel Messi, aki akkor 19 évesen kevésnek bizonyult a párharc megnyeréséhez.

A legutóbbi tét nélküli összecsapásukon 2016-ban 4-0-ra intézte el a Liverpool a gránátvörös kékeket.

Mindkét csapatban megforduló játékosok

A katalánok keretében jelenleg 2 egykori liverpooli is szerepel. Név szerint Luis Suarez és Philip Coutinho. Suarez a 2014-es VB után helyezte át székhelyét a katalán fővárosba, bár a bemutatkozására az (egyik) ominózus eltiltása miatt hosszú hónapokat kellett várni. Könnyen beilleszkedett, hamar megtalálta a góllövő cipőjét és ipari mennyiségben termelte a találatokat. A már 32. életévét is betöltő uruguayi csatár talán már túl van pályafutása csúcsán, de még mindig rendkívül hasznos, mind a csapatjátékban mind pedig a gólszerzést illetően.

february-2013-luis-suarez-assists-coutinhos-first-liverpool-goal-february-2018-luis-suarez.jpg

A fentebb már említett Coutinho esete már sokkal árnyaltabb. Múlt nyáron csillagászati összegért érkezett, az átigazolás előtt ő volt az angol csapat legnagyobb sztárja, ám új csapatában még mindig csak árnyéka régi önmagának. Képes zseniális villanásokra, amelyek reményekkel töltik el a Barcelona vezetőségét és drukkereit egyaránt, de sokszor beleszürkül a mezőnybe, látszik rajta az erőlködés, amely több dologgal is magyarázható. Az egyik ilyen, hogy a Barcában nincs olyan poszt ahol ő előtte játszott. Valverde leginkább a bal szélen számit rá, ami nem feltétlenül a számára legideálisabb szerepkör. A másik a hatalmas nyomás, ami ránehezedik, hiszen egy ilyen kvalitásokkal rendelkező labdarúgótól többet vár a publikum, és a túlzott akarás sokszor csak ront a teljesítményén.

Kérdés, hogy volt csapata ellen, ahol igazán a világelitbe tartozó játékos lett belőle, milyen játékkal fog előrukkolni.

Negyeddöntő

Az előző körben mindkét gárda nagyon magabiztosan, ellentmondást nem tűrően játszott az aktuális ellenfelek ellen. A Barcelona, egy a vártnál szorosabb 0-1-es győzelemmel indított a Manchester United otthonában, majd a visszavágón nem hagyott kétséget afelől ,hogy melyik is az erősebb együttes. A Mersey-parti Vörösök szintén egy kettős győzelemmel gyalogoltak át a Porton, az Anfield-en még úgy ahogy tudták tartani magukat, és 2-0-ra kaptak csak ki, azonban a visszavágón hazai pályán a portugálok egy 4-1-es verésbe szaladtak bele, amely a játék képe alapján még így is számukra volt hízelgő.

Ami várható

Két nagyon erős, szervezett csapat találkozik szerdán egymással, és ember legyen a talpán aki teljes magabiztossággal meri állítani, hogy bármelyik csapat is esélyesebb lenne a döntőbe jutásra.

Az első mérkőzésen a katalánok mellett szól a hazai pálya, a Camp Nou-ban játszani, egyetlen csapat számára sem könnyű.  Amire biztosan készülhetünk, a már Barcától hosszú évek óta megszokott, labdabirtoklásra épülő játék, amely Valverde irányítása alatt már nem olyan fölényes mint a korábbi években, néhány új taktikai elemmel egészült ki a játék. A hazai csapat legnagyobb erőssége, Lionel Messi, akinek a semlegesítése lehet a Vörösök legfontosabb feladata, hiszen ha Messinek nem megy a játék, sokszor a gránátvörös kék együttes is szenved.

A Liverpool titka, a lehengerlő gyorsaságú támadójátékuk, amiben a két technikás és szélvészgyors szélsőjük, Mohamed Salah es Sadio Mané a legfontosabb láncszemek.

Az angolok gyengesége talán a cseresor minőségében van, hiszen nem feltétlenül tud Klopp mester a padról olyan embert behozni, aki érdemben befolyásolni tudja a pályán folyó küzdelmet.

Mindkét csapat tudja azonban, hogy a párharc 2 mérkőzésből áll, így inkább egy megfontolt játék várható az együttesektől, mintsem eszeveszett rohanás.

A mérkőzést szerdán magyar idő szerint 21 órától az M4 Sport közvetíti.

- TZS -

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr9314796588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportpercek

Ezen a blogon főként labdarúgás lesz a téma, de azért találkozhattok majd más sportágakkal is. Elsősorban preview, és review tartalmak lesznek itt elérhetőek. Szeretném ha az emberek egyes sporteseményeket úgy kísérnének figyelemmel, hogy értik is, mi történik a pályán. A preview posztokban helyzetjelentésre, esélylatolgatásra számíthattok illusztrációkkal, videókkat kiegészítve, a review posztoknál pedig választ keresek az összecsapáson történtek miértjére.

Kategóriák

Friss topikok

süti beállítások módosítása