Manchester Derby: Mindkét fél számára csak a győzelem elfogadható
A 178. Derby végeredménye döntően befolyásolhatja a bajnokság végkimenetelét.

A City bajnoki címre, míg a United az egyik Bajnokok Ligáját érő pozícióra pályázik, és egyikük sem engedhet meg pontvesztést a bajnokság hátralévő részében.

Ellentétes előjelekkel várja az összecsapást a két klub, hiszen a City a legutóbbi 10 Premier League mérkőzését kivétel nélkül megnyerte, (2019. Január 29-én kapott ki a Newcastle otthonában 2-1-re), addig a United Ole Gunnar Solksjaer végleges kinevezése óta, folyamatosan hullajtja a pontokat. Mióta kiderült, hogy marad a norvég tréner, azóta 4 bajnoki találkozón 2 győzelem, 2 vereség a mérleg, ráadásul múlt vasárnap egy méretes zakóba is beleszaladtak, hiszen 4-0-ra páholta el őket az Everton.

Helyzetjelentés

Jó hír lehet a hazaiak számára, hogy Luke Shaw letöltötte eltiltását, azonban Phil Jones megsérült az Everton elleni mérkőzésen így rá nem számíthat Solksjaer.

A nemrég sérülésből visszatért Alexis Sanchez lehet a kulcsember hazai szempontból, a chilei finoman szólva sincs karrierje csúcsán a Unitedben, de a friss erő a bajnokság ezen, sűrű és erőltetett szakaszában sokat érhet. A Barcelona elleni Bajnokok Ligája visszavágón már mutatott életjelet magáról, az Everton ellen azonban meg kellett elégednie azzal, hogy a kispadon figyelje az eseményeket.

A másik fontos láncszeme a United játékának a saját nevelésű Scott McTominay lehet, aki a bajnokságban eddig 13-szor lépett pályára, többek közt a múlt vasárnapi mérkőzésen csereként, és remek labdaszerzéseivel, nagy akaraterejével vétette észre magát. Ő lehet az egyik kulcsfigura, hogy a City rövid passzos, gyors beindulásokkal tarkított akcióit megfékezze.

tactical-board_com_2.png

Manchester kék fele felemás héten van túl. Előbb szerdán kiestek a Bajnokok Ligájából a Tottenham ellen, majd szombaton egy nagyon fontos mérkőzésen (amit szintén a Spurs ellen vívtak), 1-0-ra diadalmaskodtak, így vesztett pontok tekintetében továbbra is vezetik a tabellát.

Azonban ez a siker sem volt teljes, hiszen a csapat vezéregyénisége, a belga Kevin de Bruyne a 38. percben izomsérülés miatt kénytelen volt elhagyni a pályát, és nagy valószínűséggel a szerdai találkozót is kénytelen lesz kihagyni.

A City kulcsjátékosa az a Sergio Agüero lehet, aki Wayne Rooney-val egyetemben a manchesteri derbik történetének legeredményesebb játékosa 11 góllal, azonban a bajnokságban nincs kirobbanó formában, a legutóbbi 5 meccsén mindössze 1 gól volt a termése.

A kontrajáték lehet a kulcs

Ezen kulcsjátékosokon kívül mindkét oldalon a lendületes szélsők jelenthetik a különbséget. Mindkét csapat rendkívül gyors szélsőkkel rendelkezik, (Unitednél: Lingard, Sanchez, Martial, Rashford) (Citynél: Sané, Mahrez, Sterling) így a kontrajáték hangsúlyos szerephez juthat, különösen a mérkőzés utolsó harmadában.

A United a City rövidpasszos támadásai során szűkre húzza a védelmét, hogy az utolsó üres területbe irányuló kulcspasszoknál ne legyenek meg azok a "lyukak" ahová be tudnák passzolni a labdát David Silváék.

tactical-board_com_4.png

Ezzel szemben a City, a United támadásoknál szélesebbre húzza a védelmét, hiszen a center pozícióban Lukaku személyében egy statikus támadója van a hazaiaknak, aki a beindulások helyett testi erejét igyekszik inkább kihasználni, valamint a szélről is Rashfordék ritkán próbálkoznak mögékerüléssel.

tactical-board_com_3.png

A Vörös Ördögök szélső védői továbbá támadás esetén előszeretettel mennek fel, egészen az ellenfél 16-osáig, ezáltal hatalmas üres területet hagynak maguk mögött, amiben a City szélsői valósággal lubickolhatnak.

asd.png
Sterling, vagy Sané kiugratásával pillanatok alatt gólhelyzet alakulhat ki, amit a kékek előszeretettel alkalmaznak is, ha nem egy olyan csapat ellen állnak ki, akik a mérkőzés folyamán végig betömörülnek, mert az X is megfelel nekik.

A számok nyelvén

Nem meglepő módon, az eddig lejátszott 177 meccs után pozitív a United mérlege a Cityvel szemben, ugyanis 73 győzelmük áll szemben a kékek 52 sikerével, 52 döntetlen mellett.

Számos emlékezetes találkozót láttunk akár az elmúlt években, 2011-ben ráadásul kettőt. Februárban Wayne Rooney ollózós góljával nyertek a Vörös Ördögök 2-1-re.

ujrooney540.jpgForrás: nemzetisport.hu

Októberben pedig Balotelli vezetésével vágott a "zajos szomszéd" egy hatost az Álmok Színházában De Geáéknak.

2d1f3f115bcfd29d0f856ad7c60b1391.pngForrás: sportbible.com

A United mellett szólhat a hazai pálya, hiszen a bajnokságban már 14 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre az Old Traffordon.

A City esélyeit növeli az a tény miszerint a Premier League-ben a a legutóbbi 7 Old Traffordon lejátszott mérkőzésükön 5 győzelem 1 döntetlen 1 vereség a mérlegük, ezen mérkőzések gólaránya, (17-8 a Citynek) pedig nagy dominanciát mutat a kékek részéről.

Szerda este 9-től érdemes lesz tehát a TV képernyő elé szegezni magunkat, hiszen sorsdöntő lesz ez a mérkőzés mindkét csapat szempontjából. Még egyszer hangsúlyozom, a döntetlen egyik fél számára sem elfogadható, így garantált a fordulatos, izgalmas mérkőzés, amelyen mind a két együttes a győzelemre fog játszani. Habár az Old Traffordon lesz a meccs, én mégis a vendégeket érzem sokkal esélyesebbnek, hiszen a játékosállományuk erősebb, a játékoskeretük bővebb, és véleményem szerint taktikailag is felkészültebbek, de mint tudjuk, egy Manchester Derby esetében sosem mehet biztosra az ember.

 - TZS -




 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314780742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportpercek

Ezen a blogon főként labdarúgás lesz a téma, de azért találkozhattok majd más sportágakkal is. Elsősorban preview, és review tartalmak lesznek itt elérhetőek. Szeretném ha az emberek egyes sporteseményeket úgy kísérnének figyelemmel, hogy értik is, mi történik a pályán. A preview posztokban helyzetjelentésre, esélylatolgatásra számíthattok illusztrációkkal, videókkat kiegészítve, a review posztoknál pedig választ keresek az összecsapáson történtek miértjére.

Kategóriák

Friss topikok

süti beállítások módosítása